Bloms Ljudteknik

Högtalaranläggning går i arv

20 juni 2014

2014-06-20 17.52.39Idag har jag fått min farfars gamla högtalaranläggning av pappa.

Farfar köpte denna anläggningen till sina tältmöten på 50- och 60-talet.

När jag var liten anordnade min släkt sommarmöte i Bloms trädgård. Ett hundratals personer samlades för gudstjänst en söndag varje sommar. Där användes högtalaranläggningen. Med denna började mitt intresse för ljud och ljudteknik.

Anläggningen är en Philips EL6400/06 originalmonterad i Philips högtalarlåda.

Farfar köpte denna 1954 på Bryntessons Radio & TV i Bengtsfors. Och under åren har den varit reparerad några gånger hos Håkanssons Radio och TV-service.

Nu ska den repareras och förvaras hos mig. För när jag satte på den fungerar den inte. Så det första jag ska göra är att kolla alla toppklämmor på rören. Och sedan ska jag se om det sitter några gamla tjärkondingar kvar.

Uppdatering 6/7: Nu är alla kondensatorer utbytta och anläggningen fungerar perfekt igen. Så behöver ni en tidsenlig ljudanläggning så har jag en! 🙂

Dessutom förundras jag över hur bra den faktiskt låter med en bra linekälla och moderna PA högtalare. Jag har läst på forum att både konstruktion och ljudkvalité har fått mycket skit. Men för att vara en liten 20w monoförstärkare från 1954 så imponerar den på mig. Om man håller sig på låg volym. Däremot har talhögtalarna i den en del att önska i frekvensomfång. Men de var säkerligen OK för tal på 50-talet.

Bloms Ljudteknik - mikael@blomsljudteknik.se - 0734-33 77 22