Bloms Ljudteknik

(Flera bilder finns längre ner)
Hur började mitt intresse för PA ljud och hur kom det sig att jag startade min lilla ljudfirma?
När jag var liten anordnade min släkt sommarmöte i Bloms trädgård. Ett hundratals personer samlades för gudstjänst en söndag varje sommar i mina föräldrars trädgård. Där användes  en gammal högtalaranläggning. När alla hade gått hem fick jag sjunga i den och hörde hur det kraftiga ljudet ekade när det slog mot byggnader och skog.

Jag tror att detta var starten till mitt intresse för PA, elektronik och musik.

Lite om anläggningen

Farfar köpte denna anläggningen till sina tältmöten på 50- och 60-talet. 

Med denna började mitt intresse för ljud och ljudteknik. Jag blev glad när jag fick den av min far 2014.

Anläggningen är en Philips EL6400/06 originalmonterad i Philips högtalarlåda.

Farfar köpte denna 1954 på Bryntessons Radio & TV i Bengtsfors. Och under åren har den varit reparerad några gånger hos Håkanssons Radio och TV-service.

Anläggningen renoverades av mig 2014 och fungerar perfekt. Minst lika bra som när den var ny. Kanske bättre då den har komponenter i med större noggrannhet.

Jag förundras över hur bra den faktiskt låter med en bra linekälla och moderna PA högtalare. Jag har läst på forum att både konstruktion och ljudkvalité har fått mycket skit. Men för att vara en liten 20w monoförstärkare från 1954 så imponerar den på mig. Om man håller sig på låg volym. Däremot har talhögtalarna i den en del att önska i frekvensomfång. Men de var säkerligen OK för tal på 50-talet.
Första uppdragen

När jag var 15 år frågade Nils Andrée på Optimistens Lanthandel i Gustavsfors om jag kunde tänka mig att hjälpa till med ljudet på Optimistdagen. En eventdag med scenprogram hela dagen. Jag hängde på och det var så kul! Jag minns speciellt Tore Skogman som var en av artisterna.

När det var dags för revy var ljudteknikern sjuk och jag fick frågan om jag ville prova att sköta ljudet. Orkester och 10-talet headset. Ung och orädd så testade jag. Sedan dess har jag haft ljudansvaret på alla revyer. Omkring 2005 började jag som ljudtekniker för RevyVerket i Bengtsfors och var körde deras revyer fram till föreningen lades i malpåse.

Startade företag

2013 startade jag Bloms IT & Ljudteknik. Min resa sedan dess hittar ni under referenser i menyn. Massor av roliga uppdrag har passerat.

Pandemi

Under pandemin ställde jag om och spelade in mycket video. Gudstjänster, föreläsningar, event och mycket annat. Nu när pandemin är över så siktar vi framåt med nya spännande projekt. Både inom ljud och ljus men också inom rörlig bild.

Vi ses snart där ute på ett event.
Bloms Ljudteknik - mikael@blomsljudteknik.se - 0734-33 77 22